Facebook Twitter LinkedIn
cerifikat
formats

Tvaroh mäkký hrudkovitý

Medzi čerstvé syry sa zaraďujú syry s nižšou sušinou, ktoré nezrejú a vyrábajú sa kyslým zrážením mlieka. Medzi najrozšírenejšie druhy čerstvých nezrejúcich syrov patrí aj tvaroh. Klasický tvaroh hrudkovitý sa vyrába kyslým zrážením mliečnej bielkoviny – kazeínu – prekysnutím za mierneho zohrievania – čím sa dosiahne hrudkovitá štruktúra tvarohu.

Tvaroh mäkký hrudkovitý je mimoriadne výživný mliečny výrobok a má veľmi málo kalórií. Patrí medzi potraviny podporujúce rast svalovej hmoty – zdroj bielkovín.

Výživová hodnota tvarohu je v porovnaní s inými potravinami vysoká a má relatívne nízku energetickú hodnotu. V tvarohu sa nenachádzajú žiadne transmastné kyseliny. Tvaroh sa vyznačuje ľahkou stráviteľnosťou.

Priemerné výživové hodnoty na 100 g tvarohu: 105 kcal, množstvo tuku 0,3g, sacharidy 4,6g a bíelkoviny 19,4 g. Tiež obsahuje množstvo vitamínov jako je A,E,K, tiamín, riboflavín, niacin, kyselinu pantoténovú, B6, kyselinu listovú a B12. Obsahuje tiež minerálne látky, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík sodík, zinok, meď, fluorid. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.